sobota, 10 maja 2008

Chmiel zwyczajny - kolejny opis

Chmiel zwyczajny
Konopiowate
Humulus lupulus
Connabinaceae

Występowanie
Wilgotne zarośla, zagajniki olszynowe, żywopłoty; pojedynczo lub w skupiskach; także w uprawie.

Wygląd zewnętrzny
Pędy wijące się od 4-5 metrów wysokości, grubości ołówka, kanciaste. Liście trzy-pięcio klapowe, u nasady sercowate, z wierzchu szorstkie, brzegiem grubo ząbkowane. Jest rośliną trwałą.

Surowiec
Owocostany, zwane też szyszkami chmielu, a także główki gruczołów włoskowatych. Szyszki chmielu zbiera się w sierpniu, gdy zaczynają dojrzewać. Suszy się je w suszarniach w temperaturze do 40° C. Gruczoły chmielu otrzymuje się przez potrząsanie dojrzałych szyszek.

Brak komentarzy: